Župa Zagreb – Travno osnovana je 1.7.1975. godine dekretom zagrebačkog Nadbiskupa Franje Kuharića (br. 1116/75). Privremeni upravitelj bio je vlč. Matija Stepinac, župnik iz Utrine. U mjesecu rujnu 1976. god. nadbiskup Franjo Kuharić imenuje za župu Travno stalnog upravitelja župe u osobi vlč. Petra Ribarića. S obzirom da župa još nije imala ni sakralni prostor, ni stan za župnika, vlč. Ribarić stanuje u Zapruđu, kraće vrijeme,  a dulje vrijeme u Sopotu kod župnika. Župljani Travnog na misu dolaze u Utrinu, djeca i mladi na vjeronauk također, a krštenja i vjenčanja obavljaju se također u Utrini, jer se i tamo nalazio i privremeno župni ured za Travno. U međuvremenu je kupljen stan u Travnom, za potrebe bogoslužja i stanovanje župnika. Useljenje u stan je bilo početkom rujna 1977. godine. Preko Nadbiskupskog Duhovnog Stola javljeno je SUP-u grada Zagreba da će se tu obavljati „vjerska djelatost“ za vjernike-katolike naselja Travno. Prva koncelebrirana sv. Misa bila je 25.9.1977 godine. u 18h. U koncelebraciji su bili: vlč. Petar Ribarić, upr župe, vlč. Josip Ban, kapelan u Utrini i vlč. Matija Stepinac, koji je tom prigodom i propovijedao.  Nazočno je bilo 20-tak vjernika. Župa je posvećena sv. Luki evanđelisti koji se slavi 18. listopada. Blagoslov crkve – stana bio je 18. listopada 1977. god. po rukama nadbiskupa Franje Kuharića.

Polako se organizira život Crkve u stanu, naselju koje broji oko 15 000 stanovnika. Bilo je većih i manjih problema, naročito od strane nekih stanara koji su se oštro protivili da bude crkva u stanu, jer se remeti njihov ritam života. Bilo je i fizičkih nasrtaja na djecu, mlade, starije pa i na svećenike. Neki od stanara i sjekirom su htjeli otjerati Crkvu. Svećenici su vođeni na informativne sastanke kod ondašnje milicije. Unatoč svim poteškoćama koje su pratile i svećenike i župljane, vjerski život jača, sve više župljana se uključuje u razne aktvnosti župe. Ništa ih nije moglo pokolebati, nikakve prijetnje, udarci, vrijeđanja … Najveći teret svih poteškoća koje u zadesile ovu mladu župu u osnivanju podnio je dugogodišnji njezin župnik vlč. Stjepan Tumpa sa svojim suradnicima i časnim sestrama koje su djelovale u župi. Na vidiku su demokratske promjene. Na Gluhu nedjelju, 17.3.1991. godine započinju redovite sv. Mise u predvorju OŠ “Gustav Krklec” i to nedjeljom i blagdanima, kada nije bilo nastave. Mise radnim danom još uvijek su u stanu u ulici Božidara Magovca 167/1. Od toga trenutka sakramenti prve pričesti i krizme, pa i polnoćka, više se ne primaju po susjednim župama (Jakuševec, Siget) već zbog veličine prostora predvorja škole u župi Travno. Veliko olakšanje na radost svih župljana. Koncem 90-tih godina sve više se osjeća potreba za izgradnjom župne crkve i pastoralnog centra. Poduzimaju se sve predradnje koje su za to potrebne. Dolaskom novog upravitelja župe, vlč. Dragutina Papića, poslu oko izgradnje župne crkve pristupa se intenzivnije, te su učinjeni prvi potrebni koraci. Formira se ŽPV-e, ŽEV-e, Odbor za izgradnju, Natječaj za izradu idejnog rješenja, Povjerenstvo za ocjenu radova … Uza sve poteškoće ipak je krenulo. 18. listopada 2005. godine, na blagdan sv. Luke ev., župu prvi puta posjećuje te predsjeda svetom Misom zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić, u predvorju škole.

Na kraju mise, upravitelj župe vlč. Josip Horvat, objavljuje da je dobivena pravomoćna građevinska dozvola i da će radovi na izgradnji župne crkve započeti. Bilo je, na žalost, velikih protivljenja, prosvjeda, natpisa … Crkve se grade za one koji to žele i kao vjernici imaju pravo na izgradnju crkve, unatoč onima koji to ne žele, istaknuo je kardinal u svojoj propovijedi. 25. svibnja 2006. godine započinju radovi na izgradnji župne crkve. 18. listopada 2006. godine blagdan župe, sv. Luku ev., proslavili smo u CRKVI. Bez prozora i vrata, još sve u betonu.

Zahvaljujući radnicima „TEAM“ -a Čakovec, koji su bili i izvoditelji radova, sve je bilo jako dobro organizirano i pripremljeno. Misu je predvodio vlč. Petar Ribarić, prvi upravitelj Župe, u koncelebraciji svećenika Dekanata i gostiju. Propovijedao je o. prior Vjenceslav Mihetec, OCD. 16. rujna 2007. župna crkva je posvećena po rukama kardinala Josipa Bozanića. U oltar su ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca. 6. rujna 2008. godine služena je zadnja misa u stanu, u ulici Božidara Magovca 167/1. Svečanom procesijom o stana do župne crkve, 7. rujna 2008. godine Presveti Oltarski Sakramenat, prenijet je kroz naselje.

Vječno svjetlo koje je tinjalo u stanu od 25.9.1977. godine, ugašeno je.

Upravitelji župe/župnici:

1976. – 1981. – vlč. Petar Ribarić

1981. – 1998. – vlč. Stjepan Tumpa

1998. – 2004. – vlč. Dragutin Papić

2004. – 2010. – vlč. Josip Horvat

2010. – 2014. – vlč. Danijel Dukić

2014. – preč. Vladimir Hren