zenidbaTrenuci kada dvoje ljudi, koji su spoznali da se vole, definitivno odlučuju započeti novi, zajednički život – spadaju u najznačajnije trenutke njihova života. Velik je i neizreciv misterij ljubavi između muškarca i žene koji se za cio život „predaju“ jedno drugome da svoju ljubav žive neopozivo i do kraja vjerno.

Crkvi, Kristovoj „Zaručnici“ (s novim Božjim narodom Bog „sklapa“ novi Savez ljubavi i vjernosti u Isusu Kristu). Kršćanska je ženidba sakrament, tj. „vidljivi znak“ „nevidljive“ Božje prisutnosti i ljubavi. Time veličina i ljepota ljudske ljubavi dobiva novi smisao (novo značenje):

  • kršćanska je ženidba trajni „znak“ Saveza ljubavi što ga je Bog neopozivo sklopio s čovječanstvom u Isusu Kristu;
  • kršćanska je ženidba „znak“ ljubavi koju Bog dariva supruzima i kojom ih povezuje sa sobom;
  • ona je sakrament i zato što na otajstven način izražava vjeru i nadu muža i žene da njihova ljudska ljubav može postati mnogo više nego što jest jer se temelji na Božjoj ljubavi i vjernosti.

Svaka je ljubav stvaralačka. To osobito vrijedi za ljubav muža i žene koji su pozvani da sudjeluju u stvaranju novih života odgovornim rađanjem djece i takvim odgojem da im djeca mogu odrasti u slobodne i odgovorne ljude.

Sklapanje kršćanske ženidbe jest događaj koji se tiče cijele kršćanske zajednice. Stoga je dobro da u slavljenju sakramenta ženidbe sudjeluje šira zajednica vjernika.

Sakrament ženidbe i sakrament euharistije usko su povezani: i jedan i drugi na otajstven način „označuju“ Kristovo neopozivo darivanje po smrti i uskrsnuću, da bi se ostvarilo jedinstvo ljudi s Bogom i međusobno. Stoga je najbolje obred vjenčanja slaviti za vrijeme mise.

OBRED VJENČANJA

  • Svećenik dočeka mladence, njihove kumove, roditelje i ostale koji ih prate. Pozdravlja ih i izražava radost cijele zajednice (Crkve).
  • U Službi riječi svi slušaju Božju riječ i razmišljaju o njoj.
  • Privola Svećenik najprije pita mladence o slobodi njihove odluke o spremnosti na doživotnu vjernost te o spremnosti da prihvate i kršćanski odgajaju djecu. Zatim mladenci pružaju jednodrugome desnu ruku i izražavaju privolu.

 Ja, N.N., uzimam tebe N.N. za svoju ženu (za svoga muža) i obećavam ti vjernost u dobru i u zlu, u zdravlju i bolesti. Ljubit ću te i poštovati u sve dane života svoga.

prstenjeBlagoslov i predaja prstenja – Nakon blagoslova prstenja, mladenci stavljaju jedno drugome prsten na ruku govoreći:

N.N. primi ovaj prstenu znak moje ljubavi i vjernosti, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

  • Sveopća (vjernička) molitva i blagoslov mladenaca.
  • Obred se može zaključiti molitvom „Oče naš“ (ako se slavi izvan mise) i blagoslovom.