off

Pepelnica ili Čista srijeda

pagePepelnica ili Čista srijeda kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje). To je vrijeme „čišćenja“ naše duše i tijela, priprava za doček Krista Uskrslog. Stavljanje pepela na naše glave, gesta je koja nam pomaže shvatiti „bit“ puta koji nas vodi k Uskrsu. Pepeo je plod vatre koja gori. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom koja pročišćava i govori nam da se i naše tijelo koje izgara pretvara u pepeo, ali i da pročišćeno „ustaje“ na vječni život. Dati se posuti pepelom, uz riječi svećenika: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ znači postati svjestan da „vatra“ Božje ljubavi spaljuje naše grijehe,  vjerovati da su naši grijesi uništeni, “oprani” i oprošteni.

Naziv Pepelnica, dolazi od „pepeljenja“ naše glave, a naziv Čista srijeda, od „čišćenja“: naše duše – molitvom i tijela – postom. Uz molitvu i post Isus od nas traži još i milodar, za potrebne. Ali i izričito zahtijeva da sve to činimo ponizno, tiho i u skrovitosti. Korizma je vrijeme promjena! No, ništa se neće promijeniti dok se mi ne promijenimo, ne obratimo, dok Bog ne postane središte našega života. Zato korizma nije promjena navika, nego obnova osobe. I djela pokore bezvrijedna su ako ne mijenjamo nas – sebe. Doista, čovjeku je najteže postati ono što jest! Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Gospodine, očisti pokoru našu od oholosti. Nek’ pokora naša k tebi nas dovede i post naš nek’ razbudi glad za tobom, a lice naše, umiveno ljubavlju tvojom, bude odsjaj blizine tvoje, svakom čovjeku. AMEN!